Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Úvod » ALKOHOL » Vína » Bílá vína zahraničí » Suchá » Parra Jiménez biodynamické víno SAUVIGNON 2016 12,5% 0,75l


        

Parra Jiménez biodynamické víno SAUVIGNON 2016 12,5% 0,75l

skladem

 

Skladem: 31 ks
Číslo produktu: 20217
EAN kód: 20217
naše cena bez DPH: 199 Kč
naše cena s DPH (0 %):
199 Kč

do košíku:
  ks  

Sauvignon blanc 0,75l 11,5% Parra Jimenez - biodynamické víno

Bílé suché biodynamické víno vyrobené z odrůdy SAUVIGNON BLANC. Hrozny se po sklizni lehce pomelou a nechají ležet po dobu 24 hodin, aby pustily štávu. Následně se vylisují a vzniklý mošt fermentuje v nerezových tancích po dobu přibližně 20 dní při teplotě nepřesahující 20 oC.

Popis:víno má zelenkavě žlutou barvu a intenzivní vůni černého bezu, čerstvě posečené trávy a kopřivového listu. Středně plné tělo s ovocnou chutí a dlouhou dochutí. Příjemnou svěžest dodává vínu lehounké perlení jako pozůstatek z fermentačních procesů a lehce minerální vjem, který je odkazem na vápencové podloží v oblasti Cuency. Má nízký obsah kyselin a celkově pak působí více jako víno polosuché než suché.

Snoubení s pokrmem:velice dobře se snoubí s mladými sýry, méně tučnými rybami, těstovinami, zeleninovými saláty a smaženou zeleninou.

OBSAH AKOHOLU: 11,5%

OBSAH KYSELIN: 6,0 g/l

ZBYTKOVÝ CUKR: 1,0 g/l

OXID SIŘIČITÝ: 70 mg/l

TEPLOTA PODÁVÁNÍ JE 8 oC

VINAŘSTVÍ PARRA JIMENEZ

Nachází se ve španělské oblasti, která se jmenuje Castilla La Mancha. Součástí této oblasti je vinařský region Cuenca a v něm pak maličké městečko, které se jmenuje Las Mesas. To je sídlem vinařství Parra Jimenéz, které patří mezi průkopníky ve výrobě bio vín ve Španělsku a od svého vzniku v roce 1993 se věnovalo čistě tomuto stylu produkce. Dnes už jsou tak daleko, že patří mezi pouhých 6 vinařství, která ve Španělsku získala biodynamickou certifi kaci DEMETER. O jejich produkty je ve světě takový zájem, že neprodávají ve Španělsku a veškerou produkci vyvážejí. 80% jejich produkce končí na Německém trhu. Oblast Cuency je známá tím, že se zde vyskytují vinice ve vysoké nadmořské výšce a vína VERDEJO a SAUVIGNON BLANC pocházejí z vinic ležících 900-950 m nad hladinou moře. Je zde slunečné a suché podnebí. Díky tomu jsou zde přímo ideální podmínky pro výrobu biodynamických vín. Nevyskytují se tu totiž choroby běžné pro země s vlhkým podnebím a tudíž není nutné použití žádných pesticidů, herbicidů, umělých hnojiv, apod..

Co to je biodynamické víno?

Biodynamika je ve vztahu k půdě, pěstovaným plodinám a výslednému vínu ještě striktnější a výrazněji přírodnější než klasické bio. Její doménou ve vinicích jsou, krom například použití mědi, především postřiky na čistě přírodní bázi, výluhy z rostlin a podobně. Certifikovaná biodynamická vína splňují všechny zákonné požadavky pro nálepku bio (včetně přechodného období, po které vinař takto musí hospodařit, ale ještě svá vína nemůže tímto způsobem označit; bio certifikace je podmínkou pro certifikaci biodynamickou), ale samozřejmostí je zde vynechání jakýchkoliv přidaných látek, krom možnosti použít malé množství síry či čiřit například pomocí vaječných bílků, i při zpracování ve sklepě. V tomto směru klasické bio v podstatě selhává a ostatně i zákon mluví jen o vínech z ekologické produkce hroznů. Je náročnější na fyzickou práci, ve vinicích typicky omezuje mechanizaci a nutí vinaře trávit v ní více času, čímž mu ale zároveň umožňuje se s ní lépe sžít a vidět její potřeby. Spíše než o systém pěstování konkrétních plodin jde ale v biodynamice zároveň o životní filozofii, celostní pohled na svět a soběstačnou farmu jako jeho součást, o hledání souvislostí, o harmonii mezi vinařem (či jiným zemědělcem), jeho okolím, půdou, rostlinami, zvířaty a vesmírem okolo. Při pohledu zvenčí může zanechat v člověku pocit kontroverzního mysticismu, spirituality a to vše navíc doplněno i nálepkou bezvadně fungujícího marketingu (v dnešní době se tomu asi nešlo vyhnout).

Jak vzniklo biodynamické zemědělství a co je jeho podstatou?

Biodynamické zemědělství je alternativní způsob hospodaření v zemědělství, který popsal rakouský filosof, pedagog a esoterik Rudolf Steiner v sérii přednášek v roce 1924 na zámku Koberwitz v Německu.Biodynamické zemědělství se řídí především fenomenologií Rudolfa Steinera a jeho naukou o působení a vlivech vesmírných sil na zemědělskou výrobu. "Bio" znamená ve slově "biodynamické" jak biotické (živé) - ovlivněné a pozměněné živou složkou přírody - biotou, tak i biologické - hospodaření podle zákonitostí přírody. Biodynamické pak znamená: využití positivních kosmických vlivů k hospodaření v souladu se Steinerem popisovanými zákonitostmi přírody. Steiner popsal přípravu a použití devíti preparátů (bylinných a minerálních směsí), které podle něj zlepšují úrodnost půdy a odolnost plodin vůči chorobám a škůdcům. Podle Steinera přenášejí tyto preparáty vesmírné síly do půdy. Preparáty mají čísla 500 až 508, přičemž první dva se používají jako postřiky plodin a půdy a ostatních sedm se přidává do kompostu. Účinnost těchto preparátů je dlouhodobě zkoumána, především ve vztahu k běžnému ekologickému zemědělství.

- 500: močůvka z kravského hnoje

- 501: křemenný prášek

- 502: květ řebříčku obecného (Achillea millefolium)

- 503: květ heřmánku pravého (Matricaria recutita)

- 504: listy kopřivy dvoudomé (Urtica dioica)

- 505: kůra dubu letního (Quercus robur)

- 506: květ pampelišky lékařské (Taraxacum officinale)

- 507: květ kozlíku lékařského (Valeriana officinalis)

- 508: stonek a listy přesličky rolní (Equisetum arvense)

Biodynamická certifikace

Mnoho biodynamicky hospodařících vinařů není jakkoliv certifikováno (a kontrolováno), spíše se sdružují v různých menších skupinách jednotlivých vinařských oblastí. Ale certifikační autority existují. Nejstarší a nejznámější, která se nevztahuje jen na víno, je Demeter. Jeho mezinárodní organizace určuje minimální požadavky, kterými se musí řídit jednotlivé národní organizace (Demeter USA, Demeter France atp.), které ale mohou vyžadovat i něco navíc (například lahvování dle fází měsíce, které má dle praxe mnohých vinařů výrazný vliv na sedimentaci nečistot, není obvykle nutnou podmínkou certifikace, jen doporučenou). Získat certifikát DEMETER není tak jednoduché a po dobu 36 měsíců zájemce prochází testováním , odběry z půdy , keřů a plodů

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.