Parra Jiménez biodynamické víno SAUVIGNON 2016 12,5% 0,75l

Skladem
Výrobce: Para Jiménez
Balení: Sklo
Obsah: 0,75 l
Kód: 20217
bez DPH: 164,46 Kč
s DPH (21%): 199,00 Kč
Počet kusů: Vložit do košíku

Sauvignon blanc 0,75l 11,5% Parra Jimenez - biodynamické víno




Bílé suché biodynamické víno vyrobené z odrůdy SAUVIGNON
BLANC. Hrozny se po sklizni lehce pomelou a nechají ležet po dobu
24 hodin, aby pustily štávu. Následně se vylisují a vzniklý mošt
fermentuje v nerezových tancích po dobu přibližně 20 dní při teplotě
nepřesahující 20 oC.

Popis:víno má zelenkavě žlutou barvu a intenzivní vůni černého
bezu, čerstvě posečené trávy a kopřivového listu. Středně plné tělo
s ovocnou chutí a dlouhou dochutí. Příjemnou svěžest dodává vínu
lehounké perlení jako pozůstatek z fermentačních procesů a lehce
minerální vjem, který je odkazem na vápencové podloží v oblasti
Cuency. Má nízký obsah kyselin a celkově pak působí více jako víno
polosuché než suché.

Snoubení s pokrmem:velice dobře se snoubí s mladými sýry,
méně tučnými rybami, těstovinami, zeleninovými saláty a smaženou
zeleninou.

OBSAH AKOHOLU: 11,5%

OBSAH KYSELIN: 6,0 g/l

ZBYTKOVÝ CUKR: 1,0 g/l

OXID SIŘIČITÝ: 70 mg/l

TEPLOTA PODÁVÁNÍ JE 8 oC



VINAŘSTVÍ PARRA JIMENEZ



Nachází se ve španělské oblasti, která se jmenuje Castilla
La Mancha. Součástí této oblasti je vinařský region Cuenca
a v něm pak maličké městečko, které se jmenuje Las Mesas. To
je sídlem vinařství Parra Jimenéz, které patří mezi průkopníky
ve výrobě bio vín ve Španělsku a od svého vzniku v roce 1993 se
věnovalo čistě tomuto stylu produkce. Dnes už jsou tak daleko,
že patří mezi pouhých 6 vinařství, která ve Španělsku získala
biodynamickou certifi kaci DEMETER. O jejich produkty je ve
světě takový zájem, že neprodávají ve Španělsku a veškerou
produkci vyvážejí. 80% jejich produkce končí na Německém
trhu.

Oblast Cuency je známá tím, že se zde vyskytují vinice
ve vysoké nadmořské výšce a vína VERDEJO a SAUVIGNON
BLANC pocházejí z vinic ležících 900-950 m nad hladinou
moře. Je zde slunečné a suché podnebí. Díky tomu jsou zde
přímo ideální podmínky pro výrobu biodynamických vín.
Nevyskytují se tu totiž choroby běžné pro země s vlhkým podnebím
a tudíž není nutné použití žádných pesticidů, herbicidů,
umělých hnojiv, apod..




Co to je biodynamické víno?

Biodynamika je ve vztahu k půdě, pěstovaným plodinám a výslednému vínu ještě striktnější a výrazněji přírodnější než klasické bio. Její doménou ve vinicích jsou, krom například použití mědi, především postřiky na čistě přírodní bázi, výluhy z rostlin a podobně. Certifikovaná biodynamická vína splňují všechny zákonné požadavky pro nálepku bio (včetně přechodného období, po které vinař takto musí hospodařit, ale ještě svá vína nemůže tímto způsobem označit; bio certifikace je podmínkou pro certifikaci biodynamickou), ale samozřejmostí je zde vynechání jakýchkoliv přidaných látek, krom možnosti použít malé množství síry či čiřit například pomocí vaječných bílků, i při zpracování ve sklepě. V tomto směru klasické bio v podstatě selhává a ostatně i zákon mluví jen o vínech z ekologické produkce hroznů. Je náročnější na fyzickou práci, ve vinicích typicky omezuje mechanizaci a nutí vinaře trávit v ní více času, čímž mu ale zároveň umožňuje se s ní lépe sžít a vidět její potřeby. Spíše než o systém pěstování konkrétních plodin jde ale v biodynamice zároveň o životní filozofii, celostní pohled na svět a soběstačnou farmu jako jeho součást, o hledání souvislostí, o harmonii mezi vinařem (či jiným zemědělcem), jeho okolím, půdou, rostlinami, zvířaty a vesmírem okolo. Při pohledu zvenčí může zanechat v člověku pocit kontroverzního mysticismu, spirituality a to vše navíc doplněno i nálepkou bezvadně fungujícího marketingu (v dnešní době se tomu asi nešlo vyhnout).

Jak vzniklo biodynamické zemědělství a co je jeho podstatou?

Biodynamické zemědělství je alternativní způsob hospodaření v zemědělství, který popsal rakouský filosof, pedagog a esoterik Rudolf Steiner v sérii přednášek v roce 1924 na zámku Koberwitz v Německu.Biodynamické zemědělství se řídí především fenomenologií Rudolfa Steinera a jeho naukou o působení a vlivech vesmírných sil na zemědělskou výrobu. "Bio" znamená ve slově "biodynamické" jak biotické (živé) - ovlivněné a pozměněné živou složkou přírody - biotou, tak i biologické - hospodaření podle zákonitostí přírody. Biodynamické pak znamená: využití positivních kosmických vlivů k hospodaření v souladu se Steinerem popisovanými zákonitostmi přírody. Steiner popsal přípravu a použití devíti preparátů (bylinných a minerálních směsí), které podle něj zlepšují úrodnost půdy a odolnost plodin vůči chorobám a škůdcům. Podle Steinera přenášejí tyto preparáty vesmírné síly do půdy. Preparáty mají čísla 500 až 508, přičemž první dva se používají jako postřiky plodin a půdy a ostatních sedm se přidává do kompostu. Účinnost těchto preparátů je dlouhodobě zkoumána, především ve vztahu k běžnému ekologickému zemědělství.

- 500: močůvka z kravského hnoje

- 501: křemenný prášek

- 502: květ řebříčku obecného (Achillea millefolium)

- 503: květ heřmánku pravého (Matricaria recutita)

- 504: listy kopřivy dvoudomé (Urtica dioica)

- 505: kůra dubu letního (Quercus robur)

- 506: květ pampelišky lékařské (Taraxacum officinale)

- 507: květ kozlíku lékařského (Valeriana officinalis)

- 508: stonek a listy přesličky rolní (Equisetum arvense)

Biodynamická certifikace

Mnoho biodynamicky hospodařících vinařů není jakkoliv certifikováno (a kontrolováno), spíše se sdružují v různých menších skupinách jednotlivých vinařských oblastí. Ale certifikační autority existují. Nejstarší a nejznámější, která se nevztahuje jen na víno, je Demeter. Jeho mezinárodní organizace určuje minimální požadavky, kterými se musí řídit jednotlivé národní organizace (Demeter USA, Demeter France atp.), které ale mohou vyžadovat i něco navíc (například lahvování dle fází měsíce, které má dle praxe mnohých vinařů výrazný vliv na sedimentaci nečistot, není obvykle nutnou podmínkou certifikace, jen doporučenou). Získat certifikát DEMETER není tak jednoduché a po dobu 36 měsíců zájemce prochází testováním , odběry z půdy , keřů a plodů

Kontakt:

Vložit nový příspěvek: